[-]
کلمات کلیدی
نفر حمل سبد آیا بسکت من خشک استفاده مجاز از جرثقیل هستیم؟ بوم

آیا با جرثقیل بوم خشک مجاز به استفاده از من بسکت (سبد حمل نفر) هستیم؟
مهندس رشید کاکایی  کارشناس بهداشت حرفه ای و کارشناس ارشد HSE
آیا با جرثقیل بوم خشک مجاز به استفاده از من بسکت (سبد حمل نفر) هستیم؟ 

مهندس بیات کارشناس بهداشت حرفه ای 

خیر به دلیل نداشتن سیستم قطع کن و کند بودن سرعت در مواقع ضروری امکان استفاده وجود ندارد 
تمام جرثقیل‌های دکل‌های دریایی بوم خشک هستند و اصلا یک وسیله به نام ترانسفر بسکت برای انتقال نفرات با همین جرثقیلها از crew boat به سکوی حفاری وجود دارد.

موسسه پژوهشیاری نوبل
طبق ASME اگر Stopper داشته باشد مجاز و اگر نداشته باشد ممنوع است
و طبق آیین‌نامه داخلی به‌ کارگیری من بسکت نه تنها در بوم خشک، بلکه در تمام انواع جرثقیل ممنوع است

مهندس رشید کاکایی

عرض سلام خدمت همکاران محترم
پاسخ سؤال طبق استاندارد ASME B30.23: 2016  به شرح زیر می‌باشد:
✅در استاندارد به طور کلی ممنوعیتی برای استفاده از جرثقیل بوم خشک در نظر گرفته نشده است؛ اما چند شرط زیر بایستی رعایت گردد
?بوم جرثقیل بوم خشک توسط سیم به کسل یا pendant  مهار نشود و بوم توسط جک مهار شود (جرثقیل باید جک زیر بوم داشته باشد)؛ لذا در جرثقیل‌های بوم خشک که بوم توسط سیم به کسل بالا و پایین آورده می‌شود استفاده از من بسکت ممنوع است (این مورد در تمام انواع جرثقیل که بوم توسط سیم به کسل مهار می‌شود نیز ممنوع است مانند جرثقیل‌های پدستال بندری، جرثقیل‌های زرافه‌ای، جرثقیل‌های روی کشتی و غیره)
?جرثقیل دارای ترمز خودکار جهت کلیه حرکات باشد (ترمز پایی کافی نیست)
?جرثقیل دارای امکاناتی باشد که سیستم سقوط آزاد را غیرفعال کرد (اگر نشود استفاده از آن برای حمل من بسکت مجاز نیست)
?نصب من بسکت بر روی جیب یا لافینگ بوم (جیب زاویه متغیر) ممنوع است
?سرعت بالا بردن یا پایین آوردن من بسکت نباید بیش از ۳۰ متر در دقیقه باشد (سرعت قابل تنظیم و قابل کنترل باشد)
?کلیه سیستم‌های هیدرولیک بایستی دارای چک ولو باشند
?نشانگر زاویه بوم توسط اپراتور قابل قرائت باشد
?بوم دارای سیستم Anti tow blicking  باشد
?جرثقیل به ابد دارای ترمز اتوماتیک swing (چرخش) باشد و اگر این سیستم را ندارد به صورت دستی سوینگ قفل شود
?نصب من بسکت بر روی جرثقیل بوم خشک توسط کارخانه سازنده یا یک شخص ذی صلاح مجاز تلقی شده باشد
✅نکته مهم: طبق آیین نامه‌های حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت کار حمل نفر با من بسکت توسط جرثقیل و لیفتراک ممنوع می‌باشد

مهندس بیات

با استناد به OSHA، حمل نفر با جرثقیل مجاز نیست مگر در پاره ای  موارد، یعنی به‌صورت مشروط و تحت شرایطی می شود اینکار را کرد و ممنوع نیست، در مورد استفاده از جیب Jib هم آگه ظرفیت باربرداری جیب طبق جدول بار برای جیب و متناسب با وزن کلی بسکت و نفرات درون اون باشد مشکلی ندارد، (فقط اینکه حداکثر وزن کلی بسکت و نفرات از نصف ظرفیت باربرداری جیب طبق جدول بیشتر نشود)،
البته استفاده از جرثقیل برای حمل نفر الزامات دیگه ایی هم برای جرثقیل به همراه دارد که این الزامات نیز می‌بایست رعایت به شه و صرفاً استاندارد بودن بسکت کافی نیست،
از جمله این الزامات اینکه:
* جرثقیل مجهز به سیستم A2B باشد و این سیستم به‌ درستی کار کنه،
* الزام دیگه مجهز بودن جرثقیل به فرامین Deadman Switch هست،
* الزام بعدی غیرفعال کردن سیستم سقوط آزاد Free Fall جرثقیل (در صورت موجود بودن) هست که قبل از اقدام به حمل بسکت می‌بایست این سیستم غیرفعال به شه، و الزامات دیگری از جمله اینکه سرعت باد بیش از 7 متر بر ثانیه برای کار در ارتفاع نفرات نباشد و غیره،
نکته:
تمامی قوانین و آیین نامه‌ها دارای الزام اجرایی و پیگرد حقوقی  در دادگاه‌های حوادث می‌باشد. و استناد به OSHA در دادگاه‌های حوادث پذیرفته نیست
و این‌گونه مشاوره دادن (به استناد OSHA می‌توان با جرثقیل نسبت به حمل نفر اقدام نمود) تنها موجب به سیاهچاله انداختن همکاران در صورت بروز حوادث خواهد شد.
در مورد فوق، آئین نامه حمل نفر با جرثقیل را مجاز ندانسته و ممنوع می‌داند.
به دلیل ماهیت عملکردی جرثقیل و نیز طبق آئین نامه داخلی که جرثقیل برای جای‌جایی بار می‌باشد، تولید من بسکت مخصوص آن توجیهی بر مجاز بودن اینکار نیست و پیشنهاد می‌گردد در صورت انجام اینکار به دلیل محدودیت‌های تجهیزاتی در محیط کار اولاً با رعایت تمامی موارد ایمنی و ثانیاً با اطلاع رسانی قوانین به کارفرما و کسب مجوز کتبی از سوی وی صورت گیرد

توجه: این مطالب استنادی برای مراجع قانونی نمی باشد شما باید راهنمای های که کارشناسان در این بحث فرمودند   استانداردها مراجعه و مستندسازی را انجام دهید
پاسخ