خطرات ناشی از تشعشعات مایکروویو و فرهای مایکروویو
1- مایکروویو چیست؟
مایکروویو جزء امواج الکترومغناطیسی است (مانند نور) که فرکانس امواج آن بسیار بالا است (فرکانس امواج مایکروویو خانگی 2450 میلیون هرتز است)
2- مایکروویو چگونه باعث گرم شدن میشود؟
موادی توسط پرتوهای مایکروویو گرم میشوند که قادر باشند این امواج را جذب نمایند, و موادی پرتوهای مایکروویو را جذب میکنند که دارای رطوبت یا آب باشند پس فلزات, شیشه و پلاستیک و غیره که فاقد رطوبت باشند, توسط مایکروویو گرم نمیشوند.
بنابراین در فرهای مایکروویو تنها مواد غذایی گرم میشوند, به این مفهوم که با نفوذ پرتوهای مایکروویو در غذا, مولکولهای آب موجود در غذا متناسب با فرکانس امواج ورودی نوسان میکنند که در اثر این نوسانات بین مولکولها اصطکاک ایجاد میشود و این اصطکاک موجب تولید گرما میشود. گرمای تولید شده بستگی به مقدار آب موجود در ماده غذایی دارد. پس هر چه ماده غذایی آب بیشتری داشته باشد در فر مایکروویو زودتر پخته میشود. (به همین دلیل سبزیجات در فرهای مایکروویو سریعتر میپزند)
3- دستگاه فر مایکروویو چگونه کار میکند؟
در فرهای مایکروویو برق ورودی که 220 ولت است توسط یک مبدل ولتاژ به برق 3000 تا 4000 ولت تبدیل میشود, سپس قطعهای به نام مگنترون با دریافت این ولتاژ بالا, امواج مایکروویو را به فرکانس 2350 میلیون هرتز تولید میکند. این امواج توسط لولههای خاصی به نام موج بر به داخل محفظه فر هدایت و در آن ساطع میشود. موج ساطع شده در صورت برخورد با مواد غذایی جذب و تبدیل به حرارت میشود.
4- پرتوهای مایکروویو برای انسان چه خاطراتی دارد؟
امواج مایکروویو قادرند در بافتهای بدن انسان نیز مانند مواد غذایی تولید گرما کنند, که در این صورت باعث سوختگی میشوند.
عوارض برخورد با امواج مایکروویو عبارتد از:
- عدسی چشمها به گرما بسیار حساساند, بنا بر این پرتو گیری دائم با پرتوهای مایکروویو میتواند سبب آب مروارید گردد.
- این پرتوها میتوانند باعث کشته شدن اسپرم در مردان و ناباروری موقت آنها گردد.
- بدن انسان با قرار گرفتن در میدانهای مایکروویو از خود واکنش نشان میدهد و مانند زمانی عمل میکند که در شرف بیماری است.
- تا کنون به درستی مشخص نشده است که چه مقدار از امواج مایکروویو برای انسان خطر ندارد، بنابراین " از پرتو گیری غیر ضروری " اجتناب کنید.
- حساسترین قسمتهای بدن در برابر پرتوهای مایکروویو عبارتند از عدسی چشم، روده، مثانه و غدد جنسی مردان.
5-مزایای فرهای مایکروویو چیست؟
- انرژی پرتوهای مایکروویو تنها توسط مواد غذای به حرارت تبدیل میشود.
- غذای طبخ شده در فر مایکروویو خاصیت رادیو اکتیویته ندارد.
- گرم شدن شیر و غذا توسط فرهای مایکروویو این مزیت را دارد که به قند و پروتئین موجود آنها آسیب نمیرسد و همچنین ویتامینها نیز کمتر از بین میروند.
- مدت زمان طبخ غذا در فرهای مایکروویو کوتاه است.
- در استفاده از فرهای مایکروویو افزودن آب به مواد غذایی ضروری نمیباشد.
- اتلاف انرژی در فرهای مایکروویو بسیار کمتر از فرهای معمولی است.
6- محدودیتهای استفاده از فرهای مایکروویو در طبخ غذا
- مواد غذایی که قرار است زمان زیادی نگهداری شود بهتر است با فرهای مایکروویو طبخ نشود.
- گاهی غذا در فرهای مایکروویو همگن و یکدست پخته نمیشود و در نتیجه ممکن است برخی نقاط از مواد غذائی سرد یا نیمه پخته باقی بماند, لذا برای پخت همگن, اغلب لازم است غذا را برگردانید و یا به هم بزنید
- حتیالامکان غذا را در ظرفهای درب دار طبخ نمایید.
- درب ظروف بایستی طوری باشد که بخار به آرامی از آن خارج شود.
- اگر روی ظروف را با پوشش مخصوص میپوشانید بایستی پوشش را سوراخ نموده تا امکان خروج بخار وجود داشته باشد.
- هر چند وقت یک بار غذا را به هم زده و یا آن را زیر و رو کنید.
- قطعههای بزرگ گوشت را با توان 100% طبخ ننمایید؛ بهتر است این قطعات را با توان 50% و در زمان طولانیتر طبخ کنید
- مرغ و ماکیان درسته را در فرهای مایکروویو طبخ ننمایید.
- آب ممکن است در فر مایکروویو به جوش نیاید ولی دمای آن بسیار بالا است و در صورتی که به سرعت از فر خارج گردد با یک تکان کوچک سر رفته و به دست و صورت پاشیده میشود.
- در صورتی که آب در فر مایکروویو کاملاً داغ شود, بلافاصله پس از خروج قهوه یا شکر به آن اضافه نکنید زیرا آب سر میرود, در این صورت ممکن است به شما آسیب برساند.
- برای داغ کردن آب و مایعات به توصیههای ارائه شده در کتاب راهنمای فر توجه نمایید.
- هرگز غذای نیمه پخته توسط مایکروویو را در یخچال نگهداری نکنید.
- مواد غذایی را قبل از قرار دادن در فرمایکروویو از پوشش (تفافه) که هنگام انجماد روی آن بوده است خارج کنید.
- بعد از یخزدایی بلافاصله غذا را طبخ نمایید.
- از انجماد و یا نگهداری مواد یخزدایی شده برای استفادههای بعدی خودداری کنید.
- غذاهای فوری (مانند سوسیس)را حتماً تا زمانی که از آنها بخار خارج شود گرم نمایید.
- غذاهای فوری (مانند سوسیس) را قبل از گذاشتن در فر مایکروویو, توسط چنگال چند سوراخ در آنها ایجاد نمایید
- قبل از مصرف غذاهای گرم شده در فر مایکروویو حد اقل 30 ثانیه صبر کنید.
7- نکات ایمنی در استفاده از فرهای مایکروویو:
- فویل آلومینیوم نباید با بدنه فر برخورد نموده و یا خیلی نزدیک باشد.
- ظروفی که دارای درب محکم و بدون روزنه هستند و یا ظروف دارای پوشش کاملاً بسته را در فرهای مایکروویو بکا نبرید.
- در فرهای مایکروویو ظروف شیشهای نشکن و یا کاغذ و پلاستیک مخصوص استفاده کنید.
- کاغذ معمولی را در فرهای مایکروویو استفاده نکنید.
- برای پختن و یا گرم کردن موادی که دارای پوست میباشند مثل کوجه فرنگی و سیب زمینی. غیره روی پوست آنها چند سوراخ ایجاد نمایید.
- هرگز تخم مرغ درسته را در فر قرار ندهید.
- هرگز فر مایکروویو را خالی روشن نکنید.
- هرگز قوطیهای کنسرو و شیشههای در بسته محتوی مواد غذایی را در فر قرار ندهید؛ زیرا ممکن است منفجر شده و به افراد آسیب برساند.
- برای جلوگیری از خطرات ناشی از روشن شدن احتمالی فر خالی, میتوانید همیشه یک لیوان آب داخل فر بگذارید.
- از یک پریز برق بهطور مشترک برای فر و دستگاههای دیگر استفاده نکنید.
- هرگز از سیم سیار یا سیم اضافی برای اتصال فر به برق استفاده نکنید.
- قفل ایمنی درب فر را دستکاری نکنید.
- هرگز فر را با درب باز (و یا وقتی که درب فر کاملاً بسته نمیشود) استفاده نکنید.
- نشتی اشعه مایکروویو بایستی با دستگاههای مخصوص اندازه گیری گردد که مقدار آن از حد استانداردهای بینالمللی بیشتر نباشد.
- پوشش پلاستیکی معمولی و یا ظروف پلاستیکی معمولی را در فرهای مایکروویو استفاده نکنید.
" فر مایکروویو یکی از خطرناکترین وسایل خانگی محسوب میگردد ."
1- مایکروویو چیست؟
مایکروویو جزء امواج الکترومغناطیسی است (مانند نور) که فرکانس امواج آن بسیار بالا است (فرکانس امواج مایکروویو خانگی 2450 میلیون هرتز است)
2- مایکروویو چگونه باعث گرم شدن میشود؟
موادی توسط پرتوهای مایکروویو گرم میشوند که قادر باشند این امواج را جذب نمایند, و موادی پرتوهای مایکروویو را جذب میکنند که دارای رطوبت یا آب باشند پس فلزات, شیشه و پلاستیک و غیره که فاقد رطوبت باشند, توسط مایکروویو گرم نمیشوند.
بنابراین در فرهای مایکروویو تنها مواد غذایی گرم میشوند, به این مفهوم که با نفوذ پرتوهای مایکروویو در غذا, مولکولهای آب موجود در غذا متناسب با فرکانس امواج ورودی نوسان میکنند که در اثر این نوسانات بین مولکولها اصطکاک ایجاد میشود و این اصطکاک موجب تولید گرما میشود. گرمای تولید شده بستگی به مقدار آب موجود در ماده غذایی دارد. پس هر چه ماده غذایی آب بیشتری داشته باشد در فر مایکروویو زودتر پخته میشود. (به همین دلیل سبزیجات در فرهای مایکروویو سریعتر میپزند)
3- دستگاه فر مایکروویو چگونه کار میکند؟
در فرهای مایکروویو برق ورودی که 220 ولت است توسط یک مبدل ولتاژ به برق 3000 تا 4000 ولت تبدیل میشود, سپس قطعهای به نام مگنترون با دریافت این ولتاژ بالا, امواج مایکروویو را به فرکانس 2350 میلیون هرتز تولید میکند. این امواج توسط لولههای خاصی به نام موج بر به داخل محفظه فر هدایت و در آن ساطع میشود. موج ساطع شده در صورت برخورد با مواد غذایی جذب و تبدیل به حرارت میشود.
4- پرتوهای مایکروویو برای انسان چه خاطراتی دارد؟
امواج مایکروویو قادرند در بافتهای بدن انسان نیز مانند مواد غذایی تولید گرما کنند, که در این صورت باعث سوختگی میشوند.
عوارض برخورد با امواج مایکروویو عبارتد از:
- عدسی چشمها به گرما بسیار حساساند, بنا بر این پرتو گیری دائم با پرتوهای مایکروویو میتواند سبب آب مروارید گردد.
- این پرتوها میتوانند باعث کشته شدن اسپرم در مردان و ناباروری موقت آنها گردد.
- بدن انسان با قرار گرفتن در میدانهای مایکروویو از خود واکنش نشان میدهد و مانند زمانی عمل میکند که در شرف بیماری است.
- تا کنون به درستی مشخص نشده است که چه مقدار از امواج مایکروویو برای انسان خطر ندارد، بنابراین " از پرتو گیری غیر ضروری " اجتناب کنید.
- حساسترین قسمتهای بدن در برابر پرتوهای مایکروویو عبارتند از عدسی چشم، روده، مثانه و غدد جنسی مردان.
5-مزایای فرهای مایکروویو چیست؟
- انرژی پرتوهای مایکروویو تنها توسط مواد غذای به حرارت تبدیل میشود.
- غذای طبخ شده در فر مایکروویو خاصیت رادیو اکتیویته ندارد.
- گرم شدن شیر و غذا توسط فرهای مایکروویو این مزیت را دارد که به قند و پروتئین موجود آنها آسیب نمیرسد و همچنین ویتامینها نیز کمتر از بین میروند.
- مدت زمان طبخ غذا در فرهای مایکروویو کوتاه است.
- در استفاده از فرهای مایکروویو افزودن آب به مواد غذایی ضروری نمیباشد.
- اتلاف انرژی در فرهای مایکروویو بسیار کمتر از فرهای معمولی است.
6- محدودیتهای استفاده از فرهای مایکروویو در طبخ غذا
- مواد غذایی که قرار است زمان زیادی نگهداری شود بهتر است با فرهای مایکروویو طبخ نشود.
- گاهی غذا در فرهای مایکروویو همگن و یکدست پخته نمیشود و در نتیجه ممکن است برخی نقاط از مواد غذائی سرد یا نیمه پخته باقی بماند, لذا برای پخت همگن, اغلب لازم است غذا را برگردانید و یا به هم بزنید
- حتیالامکان غذا را در ظرفهای درب دار طبخ نمایید.
- درب ظروف بایستی طوری باشد که بخار به آرامی از آن خارج شود.
- اگر روی ظروف را با پوشش مخصوص میپوشانید بایستی پوشش را سوراخ نموده تا امکان خروج بخار وجود داشته باشد.
- هر چند وقت یک بار غذا را به هم زده و یا آن را زیر و رو کنید.
- قطعههای بزرگ گوشت را با توان 100% طبخ ننمایید؛ بهتر است این قطعات را با توان 50% و در زمان طولانیتر طبخ کنید
- مرغ و ماکیان درسته را در فرهای مایکروویو طبخ ننمایید.
- آب ممکن است در فر مایکروویو به جوش نیاید ولی دمای آن بسیار بالا است و در صورتی که به سرعت از فر خارج گردد با یک تکان کوچک سر رفته و به دست و صورت پاشیده میشود.
- در صورتی که آب در فر مایکروویو کاملاً داغ شود, بلافاصله پس از خروج قهوه یا شکر به آن اضافه نکنید زیرا آب سر میرود, در این صورت ممکن است به شما آسیب برساند.
- برای داغ کردن آب و مایعات به توصیههای ارائه شده در کتاب راهنمای فر توجه نمایید.
- هرگز غذای نیمه پخته توسط مایکروویو را در یخچال نگهداری نکنید.
- مواد غذایی را قبل از قرار دادن در فرمایکروویو از پوشش (تفافه) که هنگام انجماد روی آن بوده است خارج کنید.
- بعد از یخزدایی بلافاصله غذا را طبخ نمایید.
- از انجماد و یا نگهداری مواد یخزدایی شده برای استفادههای بعدی خودداری کنید.
- غذاهای فوری (مانند سوسیس)را حتماً تا زمانی که از آنها بخار خارج شود گرم نمایید.
- غذاهای فوری (مانند سوسیس) را قبل از گذاشتن در فر مایکروویو, توسط چنگال چند سوراخ در آنها ایجاد نمایید
- قبل از مصرف غذاهای گرم شده در فر مایکروویو حد اقل 30 ثانیه صبر کنید.
7- نکات ایمنی در استفاده از فرهای مایکروویو:
- فویل آلومینیوم نباید با بدنه فر برخورد نموده و یا خیلی نزدیک باشد.
- ظروفی که دارای درب محکم و بدون روزنه هستند و یا ظروف دارای پوشش کاملاً بسته را در فرهای مایکروویو بکا نبرید.
- در فرهای مایکروویو ظروف شیشهای نشکن و یا کاغذ و پلاستیک مخصوص استفاده کنید.
- کاغذ معمولی را در فرهای مایکروویو استفاده نکنید.
- برای پختن و یا گرم کردن موادی که دارای پوست میباشند مثل کوجه فرنگی و سیب زمینی. غیره روی پوست آنها چند سوراخ ایجاد نمایید.
- هرگز تخم مرغ درسته را در فر قرار ندهید.
- هرگز فر مایکروویو را خالی روشن نکنید.
- هرگز قوطیهای کنسرو و شیشههای در بسته محتوی مواد غذایی را در فر قرار ندهید؛ زیرا ممکن است منفجر شده و به افراد آسیب برساند.
- برای جلوگیری از خطرات ناشی از روشن شدن احتمالی فر خالی, میتوانید همیشه یک لیوان آب داخل فر بگذارید.
- از یک پریز برق بهطور مشترک برای فر و دستگاههای دیگر استفاده نکنید.
- هرگز از سیم سیار یا سیم اضافی برای اتصال فر به برق استفاده نکنید.
- قفل ایمنی درب فر را دستکاری نکنید.
- هرگز فر را با درب باز (و یا وقتی که درب فر کاملاً بسته نمیشود) استفاده نکنید.
- نشتی اشعه مایکروویو بایستی با دستگاههای مخصوص اندازه گیری گردد که مقدار آن از حد استانداردهای بینالمللی بیشتر نباشد.
- پوشش پلاستیکی معمولی و یا ظروف پلاستیکی معمولی را در فرهای مایکروویو استفاده نکنید.
" فر مایکروویو یکی از خطرناکترین وسایل خانگی محسوب میگردد ."