[-]
کلمات کلیدی
نویز کم loss ناشی noise از hearing شنوایی nihl induced

کم شنوایی ناشی از نویز noise induced hearing loss
#1
کم شنوایی ناشی از نویز noise induced hearing loss 
بخش اول
مواجهه با شدت بالای نویز ممکن است باعث  کم شنوایی موقتی یا دایمی شود. کم شنوایی ممکن است در اثر مواجهه طولانی مدت با نویزهای محیطی (NIHL) و یا مواجهه ناگهانی با یک نویز قوی (acoustic trauma) ایجاد شود.
ضربه صوتی (acoustic trauma) ممکن است در هر سنی رخ دهد اما NIHL عمدتاً در بزرگ‌سالان دیده می‌شود. شیوع NIHL در مردان بیشتر از زنان است و میزان کم شنوایی ناشی از آن هم در مردان بیشتر است. این تفاوت ممکن است ناشی از حساسیت متفاوت دو جنس و یا مربوط به تفاوت در میزان قرارگیری در معرض نویز باشد.
در دو جنس تفاوت‌های بین فردی زیادی در وقوع NIHL دیده می‌شود. دلایل این تفاوت‌ها مشخص نیست ممکن است تحت تأثیر سن، فاکتورهای وراثتی، استفاده مکرر از بعضی مواد مثل برخی داروها و ... باشد.
کم شنوایی ناشی از acoustic trauma می‌تواند یک طرفه و یا دوطرفه باشد. NIHL مشخصاً دو طرفه است.
مدیریت نویز Noise Management 
یکی از رایج ترین شکایات بیماران مبتلا به کم شنوایی عدم درک گفتار مناسب در حضور نویز می باشد. این افراد غالبا ادعا دارند که در محیط های شلوغ نظیر مهمانی و خیابان اصلا صدای مخاطب و همراه خود را نمی شنوند. 
این شرایط در حالت کلی برای افراد نرمال و با شنوایی مناسب نیز گاهی سخت و  مشکل ساز می باشد. در صورتی که کم شنوایی رخ داده باشد وضعیت به گونه ای دیگر خواهد شد. کاهش ظرفیت شنوایی و به هم خوردن تعادل در عملکرد طبیعی شنوایی مشکل شنیدن در حضور نویز را بسیار بیشتر خواهد کرد.
مشکل عدم درک گفتار مناسب در حضور نویز مشکل بسیار بزرگی بود که حتی در کاربران سمعک نیز همچنان مشهود بود و شاید یکی از رایج ترین شکایات بیماران در کلینیک های شنوایی مساله عدم درک گفتار مناسب در حضور نویز بوده است.
شاید این سوال بسیار برایمان پیش می آید که چگونه با وجود پیشرفت گسترده در صنعت و تکنولوژی سمعک هنوز این مشکل یعنی عدم درک گفتار مناسب در حضور نویز وجود دارد؟
درک گفتار در حضور نویز در حالت طبیعی به دلیل تاثیر سیستم های عصبی نزولی از نواحی بالاتر نظیر مغز و سیستم لیمبیک بر روی سیستم های نواحی محیطی نظیر سلول های مویی می باشد که در اثر کم شنوایی این سیستم و فیدبک بسیار ناقص شده است.
درک گفتار در نویز مرهون پدیده ای به نام " Cocktail party effect" می باشد. اما منظور از این پدیده چیست؟
این پدیده به معنی توانایی مغز در کانالیزه کردن توجه شنیداری به سمت یک منبع صوتی مهم و قابل توجه می باشد در حالی که بسیاری از صداهای زمینه ای در اطراف وجود دارند که توجه شنیداری را با مشکل مواجه کردند.
شرایطی نظیر شرایط مهمانی که بسیار سروصدای مشابه گفتاری وجود دارد و از طرفی سیستم شنوایی باید دقیقا بر روی یک منبع صوتی مهم تمرکز کند. این پدیده که توانایی سیستم های مرکزی تر انجام می گیرد که به آن" کوکتیل پارتی افکت" گفته می شود.
پیوند دنیای زیستی با الکترونیک، آیا  گامی است که برداشته خواهد شد؟
پدیده " Cocktail party effect" در واقع یک مسیر وابران یا نزولی از سمت سیستم عصبی مرکزی تر بر روی سیستم محیطی می باشد. تحریک مسیر وابران باعث افزایش نسبت SNR می گردد. تاثیر مسیر وابران عصبی بر روی سلول مویی خارجی می باشد.
در آسیب شنوایی غالبا سلول مویی خارجی " OHC"  از بین می رود و دیگر فرمان صوتی مسیر وابران اجرا نخواهد شد و شنیدن در حضور نویز بسیار به خطر می افتد.

منابع مورد استفاده:برگرفته از کتاب auditory disorders نوشته Jerger& Jerger
پاسخ
  


پیام‌های این موضوع
کم شنوایی ناشی از نویز noise induced hearing loss - توسط masoomi - 09-24-2018، 12:50 AM

پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع:
1 مهمان