انجمن بهداشت حرفه ای ایران
کدام روش ارزیابی ریسک؟ - نسخه قابل چاپ

+- انجمن بهداشت حرفه ای ایران (https://www.occupationalhealth.ir)
+-- انجمن: عوامل زیان آور محیط کار (https://www.occupationalhealth.ir/forum-1.html)
+--- انجمن: عوامل مکانیکی Mechanical agents (https://www.occupationalhealth.ir/forum-88.html)
+---- انجمن: ایمنی سیستم (Safety Systems) (https://www.occupationalhealth.ir/forum-25.html)
+---- موضوع: کدام روش ارزیابی ریسک؟ (/thread-4245.html)



کدام روش ارزیابی ریسک؟ - masoomi - 11-24-2019

کدام روش ارزیابی ریسک؟
احتمالاً یکی از اولین چیزهایی که بعد از شنیدن عبارت «روش ارزیابی ریسک» در ذهن اکثر ما خطور می کند تکنیک  FMEA است. این روش توسط بیشتر شرکت‌های مشاور در استقرار سیستم‌های مدیریتی ایمنی و بهداشت شغلی / محیط زیستی توصیه و به کار گرفته می‌شود. و اتفاقاً کاربرد این روش در مراحل اولیه استقرار سیستم‌های مدیریتی، کاری بسیار هوشمندانه است. این تکنیک جزء روش‌های خلاقانه (Heuristic) به شمار می رود که شاید بشود گفت مهم‌ترین خصوصیتشان سرعت نسبتاً بالای این روش‌ها در عین دقت و قابل قبولشان باشد. اما نکته و سوال مهم این است که آیا واقعاً به‌کارگیری این روش ارزیابی ریسک و یا هر روش ارزیابی دیگری برای همه نوع سازمان و فعالیتی مفید است و می تواند همه‌ی انواع ریسک‌های بهداشتی و ایمنی و جنبه‌های زیست محیطی رو به درستی ارزیابی و مدیریت کند یا نه؟ خوب معلوم است که همه‌ی اینها را گفتم که بگویم «نه»! به عنوان مثال شاید شنیده باشید که در ارزیابی ریسک فعالیت‌های دکل‌های حفاری معمولاً از روش JSA استفاده می‌کنند و در صنایع فرایندی از تکنیک‌هایی مثل HAZOP.  
جدول زیر (که من از کتاب  ارزیابی کمی و کیفی ریسک در صنایع فرایندی، نوشته بهمن عبدالحمیدزاده و ناصر بدری نقلش می‌کنم) محدوده و قابلیت کاربرد برخی از این روش‌های شناسایی و ارزیابی ریسک رو با هم مقایسه می کند.
  [attachment=3294]
مقایسه روش‌های شناسایی و ارزیابی مخاطرات
محدوده کاربرد روش‌های مختلف شناسایی و ارزیابی ریسک
(به نقل از کتاب  ارزیابی کمی و کیفی ریسک در صنایع فرایندی، نوشته بهمن عبدالحمیدزاده و ناصر بدری)

خلاصه‌ی مطلب اینکه بعد از مراحل اولیه‌ی استقرار یک سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی/ زیست محیطی، بسیار محتمل به نظر می‌رسد که نیازمند بازنگری یا تکمیل روش‌های شناسایی و ارزیابی ریسک مورد استفاده (با در نظر گرفتن شرایط و نوع فعالیت سازمان مورد نظر) باشیم.

نویسنده: محمد تقی علیپور