مصاحبه با آقای محمد رضا سعیدیان کارشناس بهداشت حرفه ای - نسخه قابل چاپ +- انجمن بهداشت حرفه ای ایران (https://www.occupationalhealth.ir) +-- انجمن: دکترا و ارشد بهداشت حرفه ای و ارگونومی (https://www.occupationalhealth.ir/forum-117.html) +--- انجمن: دکترای مهندسی بهداشت حرفه ای و ارگونومی PhD (https://www.occupationalhealth.ir/forum-151.html) +---- انجمن: مصاحبه با اساتید هیئت علمی مهندسی بهداشت حرفه ای و ارگونومی (https://www.occupationalhealth.ir/forum-160.html) +---- موضوع: مصاحبه با آقای محمد رضا سعیدیان کارشناس بهداشت حرفه ای (/thread-3021.html) |
مصاحبه با آقای محمد رضا سعیدیان کارشناس بهداشت حرفه ای - masoomi - 08-16-2018 مصاحبه با محقق رشته مهندسی بهداشت حرفه ای آقای محمد رضا سعیدیان کارشناس بهداشت حرفه ای مصاحبه کننده: انجمن بهداشت حرفه ای ایران تاریخ مصاحب: 1397/05/24 بنده محمد رضا سعیدیان کارشناس بهداشت حرفه ای در مقطع لیسانس از دانشگاه علوم پزشکی تهران فارغ التحصیل سال ۸۴ میباشم در سال ۸۷ کار خودم را در حوزه بهداشت صنعتی در شرکت فولاد مبارکه آغاز کردم . بنده از نوجوانی به مباحث الکترونیک و کلا تولید ایده های جدید علاقه زیادی داشتم و دارم، در دوران دبیرستان علاقه زیادی به مبحث فیزیک داشتم و سعی میکردم به هر شکلی مباحث فیزیک را آزمایش و تجربه کنم. همواره در صدد توضیح رویدادهای پیرامون زندگی با مباحث فیزیک بودم از این موضوع که بگذریم بعد از کنکور با شناخت کامل از این رشته وارد دانشگاه شدم بطوریه میدونستم هدف رشته بهداشت حرفه ای چه هست. در دوران چهار سال تحصیلی چندان فعالیت کلاسی و علمی خاصی نداشتم ولی بطور کلی در میان مباحث آموزشی بحث سر و صدا و تهویه برام جذاب تر بود و دوران تحصیل گذشت، و ابان سال ۸۳ شروع به خواندن رفرنس ها کردم برای آزمون ارشد که دو ماه درگیر این موضوع بودم که فرصت کاری پیش امد و باعث شد من یکسال درگیر یک فعالیت اقتصادی قرار بگیرم و مطالعه جهت ادامه ارشد تحت تاثیر قرار بگیرد و در سال ۸۴ در ارشد شرکت نکنم. و بعد از پایان فعالیت اقتصادی و فارغ التحصیلی آماده شدم که به خدمت سربازی شده و سال ۸۷ پس از اتمام دوران خدمت وارد فولاد مبارکه اصفهان شدم. یادمه در دوران سربازی تنها کتابی که همراه خودم برده بودم و مطالعه میکردم کتاب صدا و ارتعاش دکتر گلمحمدی بود که هنوز مهر دژبانی روی اون خورده است.شاید ریشه تمام مطالعات من در زمینه صدا برگرده به یک سوالی در دوران دانشجویی برام پیش امد که آیا موج صوتی نیز مانند موج عرضی خاصیت پلاریزیشن را دارد یا خیر؟ استارت این سوال سال ۸۲ برای من پیش امد و باعث مطالعاتم در زمینه فیزیک بیشتر کنم و کتاب فیزیک فردریک بیوکی را مطالعه کاملی داشته باشم.حالا بمانند به چه نتیجه ای رسیدم . در همان دوران چیزی که به ذهنم رسید این بود که بهداشت حرفه ای نیاز به نرم افزارهای داره که قابلیت محاسبات را داشته باشم این باعث شد که به دنبال یاد گیری زبان برنامه نویسی برم و زبان visual basic را یاد بگیرم در همان دوران نرم افزار برای ارزیابی ارگونومی QEC را تهیه کردم که فک میکنم هنوز اون نرم افزاری که نوشتم را داشته باشم. داشتم میگفتم در دوران سربازی کتاب صدا و ارتعاش را مطالعه میکردم و در صدد پیاده سازی ساخت نرم افزار برای راحت سازی محاسبات بودم .یکی از فرصت های که برای بنده پیش امد این بود که در فولاد مبارکه بطور تخصصی در حوزه عوامل زیان اور فعالیت کنم همیشه باورم این بود در حوزه رفع عوامل زیان آور و حفظ سلامت پرسنل یک بهداشت حرفه ای موفق یک قطعه از پازل حل مشکل باید باشه این دیدگاه باعث شد که همواره به دنبال یاد گیری و بیان واقعی دانشجو ماندن در حوزه کنترل عوامل زیان آور قرار بگیرم. موضوع کنترل را با بحث طراحی تهویه آغاز کردم. ابتدا کتاب تهویه دکتر متین را مطالعه داشتم و کار با شیت محاسباتی را یاد گرفتم که در دوران تحصیل من شیت را ندیده بودم و بحث طراحی تهویه برای این مقطع لیسانس زیاد مطرح نبود فقط در حد اشنایی با مبانی ان در دانشگاه مطرح بود. پس از مطالعه کتاب دکتر متین و دکتر جعفری و بررسی سیستمهای تهویه نصب شده در فولاد مبارکه سعی کردم نرم افزاری برای طراحی شیت های محاسباتی طراحی کنم که در حدود چهار ماه ان را ساختم و در صدد برامدم یک طراحی را تهویه را انجام بدهم که برای اولین بار در سال ۸۸ یک سیستم تهویه موضعی جانبی دو انشعاب را برای یک کارخانه برش سنگ به عرض نیم متر طراحی و با کمک یک دوستان ورق کار ساختیم و مدت زیادی بدنبال فن که دبی و فشار استاتیک لازم را داشته باشه بودیم و فن را تهیه نصب کردیم و زمان استارت دیدم که به درستی کار میکنه اما دو موضوع ارتعاشات فن به کانال منتقل میشد و از طرفی سر و صدای فن بود که به محیط اضافه شده بود اما الاینده شیمیایی تا حدود زیادی کاهش پیدا کرده بود.این یک تجربه خوبی برای من یک بهداشت حرفه ای باید همه جانبه به موضوع کنترل نگاه کنه که سیستم کنترل عوامل زیان چه فرصت های بهبود را فراهم و چه تهدیدها و یا ریسک های را به مجموعه اضافه خواهد کرد و با این دیدگاه همواره سعی کردم طرح های که خودم داشتم یا توسط شرکت ها در صنعت قرار هست پیاده بشه به این موضوع توجه ویژه داشته باشم. گفتم اعتقاد بنده این هست که یک بهداشت حرفه ای باید بخشی از پازل کنترل عوامل زیان آور باشد در غیر اینصورت میتونه اجرای طرح موفق امیز نباشد. بعد از حدود دو سال دوباره به سمت مبحث سر و صدا و اکوستیک رفتم و کتاب بارون را تهیه و سعی کردم ان مطالعه کنم. با توجه به اینکه پایه موضوع اکوستیک را در کتاب صدا ارتعاش را مطالعه کرده بودم مباحث کتاب بارون برام قابل فهم بود و سوالهای زیادی را در ذهنم ایجاد میکرد که باعث میشد با رجوع به اینترنت که واقعا دنیای از علم هست رجوع کنم و سوالات خودم را در خصوص اکوستیک پاسخ بدهم. کتاب بارون به جز دو فصل اون کامل مطالعه کردم و فهم درستی به من داد و کتاب دیگری یک گاید لاین بود مطالعه کردم و برخی طراحی ها را به من یاد داد. مطالعه گوناگون به من این توانمندی را داد که بتونم بین مباحث اکوستیک پل ارتباطی برقرار کنم و تحلیل های را انجام بدهم. این موضوع بسیار مهم است که یک فرد بتواند تحلیل شرایط را انجام دهد.سایر طراحی ها از جمله سایلنسرها به جستجوهای بسیار زیاد یاد گرفتم و به بسیاری از دوستان آموزش دادم و برای اولین بار برای کارشناسان بهداشت حرفه ای در صنعت فولاد دوره اکوستیک مقدماتی را در سال ۹۴ برگزار کردم که مورد استقبال قرار گرفت و طراحی در جهت کاهش سر و صدا در فولاد مبارکه و صنایع بیرون طراحی و اجرا کردم .قطعا در صحبت های من به این نکته کلیدی که دو مرتبه به اشاره کردم توجه کردید یک کارشناس بهداشت حرفه ای اگر بخواهد. مفید واقع بشه باید به این موضوع اعتقاد داشته باشد که کمترین سطح بخشی از پازل حل مشکل میباشد اگر چنین اعتقادی وجود داشته باشه قطعا فرد برای ایفای خوب نقش خودش به دنبال تحقیق و یادگیری خواهد و به خودباوری خواهد رسید. در سال ۹۰ سایتی را به چهره های فارغل تحصیلان بهداشت حرفه ای و ایمنی را راه اندازی کردم که یک جامعه مجازی نسبتا کاملی بود که بنا به دلایلی در سال ۹۴ ان را بستم و فعالیت را در سال ۹۶ در کانال تخصصی کنترل صدا آغاز کردم. هدف این بود که دانش و اموخته های خودم با دیگران سهیم کنم اما از انجاییکه بحث کنترل های منجر به ساخت تجهیز میشد در زمینه های دیگر مطالعاتی داشتم. و به همرا ان سعی کردم مطالبی را که در این سالها جمع اوری کردم را مکتوب نموده و به صورت یک کتاب در اورم که نوشتن این کتاب در سال ۹۴ اغاز و ۹۶ پایان یافت این کتاب حدود ۲۰۰ صحفه و هشت فصل میباشد که بنا به دلایلی برای چاپ نبردم و شاید در اینده این کتاب با حمایت اساتید محترم دانشگاه چاپ شود . اگر به مباحث کانال تلگرامی توجه کنید خواهید دید مباحثی که درون این کانال بسیار با مفاهیم اکوستیک میپردازد و سعی کرده ام مفاهیم را به روشنی با مثال به خواننده ارائه دهم جالب است بدانید در این کانال افرادی از رشته های فنی غیر مرتبط و مرتبط با سطوح تحصیلاتی مختلف حضور دارند. بسیاری از مفاهیم مرتبط با اکوستیک را سعی کردم با آزمایش به خواننده انتقال دهم. در بحث کنترل سر و صدا در کتاب خودم هم به ان اشاره کردم ما با بحث plant planning یا طراحی کارخانه از دیدگاه اکوستیک پرداختم اما این فاز در مرحله طراحی کارخانه قابلیت اجرا بسیار بالاتری دارد تا زمان بهره برداری که همواره اعتقاد من این است که بحث کنترل سر و صدا در زمان بهره برداری در حد بیست درصد میباشد اما در زمان طراحی این قابلیت تا ۸۰ درصد هم امکان پذیر است و هزینه های کمتری را بر روی دست صنعت خواهد گذاشت بنابراین میبینم که یک کارشناس بهداشت حرفه ای باید در زمان طراحی کارخانه باید بخشی از پازل طراحی پلنت باشد که این موضوع منافع اقتصادی و کاهش هزینه ها را برای صنعت دارد که بنده در صنعت فولاد مبارکه در سالهای اخیر سعی نمودم هرگونه توسعه یا تغییر فنی را منوط به بررسی بهداشت صنعتی موکول نمایم. در زمان ارائه طرح های اکوستیکی به صنایع همواره با سوالتی روبرو میشدم که مخاطبم هیچ گونه اطلاعات اکوستیکی نداشت روبرو میشدم که میپرسدن چند درصد صدا افت پیدا میکند باید پاسخی که پل ارتباطی بین فیزیک صوت و حس شونده برقرار میکردم و جوابش در سون بود و تراز فشار صوت در شرایط قبل و بعد از اصلاح نمیتوانست مفهوم درصد را بیان کند ولی متاسفانه دستگاهی که سون را اندازه بگیره وجود نداشت و سعی کردم با سازنده نرم افزار audio tools اقای جولین ارتباط برقرار کرده و پیشنهاد اضافه کردن سون را به نرم افراز تحت اندروید خودشون بدهم ایشون سوالات زیادی را از من در خصوص کاربرد و اهمیت اون از من پرسیدید و در نهایت این امکان اضافه شد اما به دلیل تحریم نرم افزارهای خاص توسط گوگل پلی دسترسی به ان را نداشتم و اقای جولین هم ورژن را در اختیارم قرار ندادند و.... از طرفی تجربه مشاوره به صنایع جهت کنترل سر و صدا منو به این نتیجه رسوند که ما ناچارا مجبوریم بخشی را که نمیتوان با کنترل فنی کاهش داد از طریق کنترل زمان مواجهه و وسایل حفاظت شنوایی کاهش مواجهه را داشته باشیم. به این نتیجه رسیدم که باید دستگاهی بسازم که بتونه هم پاسخگویی سوالات افرادی که اطلاعی در خصوص اکوستیک ندارند بدهد و هم بتواند یک روش دستگاهی برای تعیین روشهای جایگزین کنترل فنی کنترل سر و صدا را به ما پیشنهاد بدهد. این یک پروژه دو جانبه بود که باید در حوزه الکترونیک و اکوستیک اطلاعات داشته باشم حدود چهار ماه مطالعات بسیار طولانی در خصوص تجهیزات مورد نیاز امکانات نرم افزاری که لازم است و برنامه نویسی ان اولین ورژن از این تجهیز که مجهز به اندازه گیری تراز فشار صوت در شبکه A و اندازه گیری سون بود اماده کنم در ادامه تمکیل این تجهیز امکان تعیین نوع وسایل حفاظت شنوایی و زمان مجاز مواجهه را به دستگاه اضافه کردم و ورژن سوم ان که قابلیت فوق العاده در بحث اولویت سنجی اقدام کنترلی ایستگاه ها با هدف کاهش مواجهه را دارد را آغاز کردم و انشالله در کانالم به محض اماده شدن اطلاع رسانی خواهم کرد. |